Σελίδες

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Να γιατί ο Έλληνας δεν θα γίνει ποτέ Γερμανός



Γράφει η Εύα Τσέδου
Εδώ και πολύ καιρό η Ελλάδα είναι κρινόμενη από τα διεθνή μέσα.
Ας θέσουμε όμως κάποια ερωτήματα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Είναι η Ελλάδα χώρα της Δύσης; Έχουν οι Έλληνες συνείδηση πολίτη του κράτους; Υπάρχει κάποια γενιά Ελλήνων που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «χορτάτη»;
Για να δώσουμε απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή. 
Το ελληνικό κράτος ιδρύθηκε επίσημα το 1833, αποτελούμενο σχεδόν μόνο από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα και μετά από συνεχείς προσαρτήσεις εδαφών (Επτάνησα 1864, Θεσσαλία και Μακεδονία 1912, Κρήτη 1913, Δωδεκάνησα 1948) έφτασε, έναν αιώνα περίπου μετά, στη σημερινή του μορφή. 

Οι Έλληνες απέκτησαν Σύνταγμα το 1844. Στην διάρκεια αυτών των ετών ενεπλάκησαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και προσπαθώντας να ανακτήσουν τις χαμένες πατρίδες, έφτασαν στην καταστροφή της Σμύρνης και στην ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης υποδεχόμενοι ένα τεράστιο κύμα προσφύγων. 
Και σαν μην έφτανε αυτό, το κραχ του ‘30 ήρθε να τους αποτελειώσει. Κι όμως αυτή η χώρα τα κατάφερε και λίγα χρόνια μετά πήρε μέρος στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, βίωσε κατοχή και πείνα που τα διαδέχθηκαν ο  εμφύλιος και η χούντα.
 Είναι η μόνη ή από τις λίγες χώρες που εκτός από πλατεία Συντάγματος έχει και πλατεία Κλαυθμώνος (πήρε το όνομα της από το κλάμα των δημοσίων υπαλλήλων που έκλαιγαν με την στάση πληρωμών μετά την πτώχευση) αλλά και πλατεία Αβησσυνίας (η πάμφτωχη Αιθιοπία - Αβησσυνία έδωσε 100 βόδια για βοήθεια στους πρόσφυγες της Σμύρνης), πράγμα που επίσης τεκμηριώνει τα πάθη αυτής της χώρας.
 Είναι από τις λίγες χώρες  που μπορεί να ζει μονίμως με δανεικά, αλλά ποτέ απομυζώντας τις αποικίες της ή άλλους λαούς.
Το συμπέρασμα είναι απλό: οι Έλληνες κάθε 25-30 χρόνια βιώνουν ένα ιδιαίτερα τραυματικό κοινωνικό γεγονός με εξαιρετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και στην ψυχοσύνθεσή τους.
Με αυτές τις συνιστώσες ας απαντήσουμε τα αρχικά ερωτήματα.
ΟΧΙ η Ελλάδα δεν ανήκει στην Δύση, αφού καμία δυτική χώρα δεν έχει παλέψει τόσο για τον τόπο της.
ΟΧΙ οι Έλληνες δεν έχουν συνείδηση πολίτη του κράτους γιατί δεν βίωσαν την έννοια και την σταθερότητα του κράτους.
ΟΧΙ καμία γενιά Ελλήνων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί « χορτάτη» , αφού καμία γενιά δεν έζησε σε όλη της την ζωή σε ομαλές οικονομικοκοινωνικές συνθήκες.
Και επειδή αυτά τα ΟΧΙ είναι δύσκολο, αν όχι απίθανο να γίνουν ΝΑΙ, δεν θα γίνουμε ποτέ σαν τους Γερμανούς